Kaffebakeriet - Boulangerie • Chocolaterie • Patisserie

meny

Biscotti

Den moderne biscotti som vi kjenner i dag kommer fra Italia der den fortsatt nytes med et glass dessertvin som den tørre kjeksen dyppes i før den nytes. Utenfor Italia har det blitt mest vanlig å servere den med en form for kaffe, være seg cappuccino eller bare vanlig svart kaffe, som den dyppes i.

Historien om opprinnelsen til biscotti tar oss tilbake til Romerriket. Det sies at biscottien kom til verden da de trengte en matvare med lang holdbarhet som kunne gi næring på lange reiser. Usyret, fingerformet brød ble bakt først en gang, så en gang til for å tørke helt ut. Dette ga en matvare med lang holdbarhet som ga sjømenn, soldater og andre reisende næring ved lange reiser. Metoden ga navnet til kjeksen, Biscotti kommer av det latinske ordet “biscoctus” som betyr “to ganger stekt eller kokt”.

På grunn av nettopp holdbarheten sies det at biscottien ble et drivstoff som hjalp Romerrikets ekspansjon der legionene og flåten reiste ut fra Roma med biscotti i hånd.. En romersk komandant og philosof (Pliny the Elder) skal visstnok en gang ha skrytt av denne tørre kjeksen og sagt “at de ville være spiselig i århundrer”.

Med renessansen endret biscottien seg da en Toskansk baker begynte å servere den med lokal søt vin. Den tørre, sprø konsistensen var perfekt til å trekke til seg vin, så mye at århundrer senere er dette fortsatt for mange en perfekt måte å avslutte et måltid på eller å nyte en time eller to på en kafe. I den Toskanske Biscotti, eller Cantucci Di Prato som de selv kalte den, ble mandler fra de store mandellundene i Prato brukt. Hver provins i Italia utviklet etter hvert sin egen smak på disse tørre kjeksene, og kjeksen utviklet seg fra å være et næringsmiddel for de reisende til også å være noe smakfullt. Fra de mandelbaserte oppskriftene i Toscana til blant annet oppskrifter med anis, amaretto og sitron, og tilsatt tørket frukt, sjokolade eller andre nøtter. I dag er det bare fantasien som setter begrensning for hvilke smaker som kan tilsettes.

I Italia blir biscotti ofte kalt cantucci eller cantuccini da de bruker begrepet biscotti på alt av sprø kjeks (slik som engelskmenn bruker ordet “biscuit”), mens utenfor Italia brukes stort sett biscotti som navn på de tørre, dobbeltstekte kjeksene.

Kaffebakeriets biscotti kommer i to smakfulle varianter: Biscotti med tranebær & mandel, og biscotti med mandel & appelsin.