Kaffebakeriet - Boulangerie • Chocolaterie • Patisserie

meny

Croissant

Mange av oss kjenner croissanten som et fast innslag i det franske kjøkken. Men historien om croissantens opprinnelse er et mye omstridt mysterium. Forskere har kommet med flere forskjellige versjoner av hvordan den oppsto, og vi skal presentere en av de mest fargerike her:

Det er sommeren 1683 og byen Wien er under angrep. Det Osmanske riket har bedt byen om å overgi seg, men byens ledere har fortalt tyrkerne om å ryke og reise. Beleiringen av Wien er i gang.

En av de mange ideene tyrkerne hadde var å infiltrere byen fra innsiden ved å grave tunneler under byen og sette av eksplosjoner i tunnelene for å ødelegge byveggene og dermed effektivt gå til angrep. Det var en god idé, med unntak av én variabel de ikke hadde tatt med i beregningen - en baker ved navn Peter Wender. Mr. Wender jobbet i kjelleren i bakeriet hans under beleiringen da han hørte uforklarlige lyder fra bak en av veggene i bakeriet. Han gikk for å undersøke, oppdaget tyrkerne, varslet så byens hær og bidro dermed til å hindre tyrkernes plan. Han bestemte seg for å annonsere sin del i av redningsaksjonen ved skapte et bakverk i form av en halvmåne, som var symbolet til Det Osmanske riket. Etter at tyrkerne, med en god del hjelp fra den polske hæren, var drevet ut av byen, ble det vanlig å servere morgenkaffe sammen med Wender’s “halvmåne”. En ny tradisjon hadde sett dagens lys.

Et århundre senere giftet en wienesisk prinsesse ved navn Marie Antoinette seg med kong Louis XVI av Frankrike. Hun savnet favoritten fra hjemlandet så inderlig at hun insisterte på at bakerne i Paris lærte seg kunsten å lage den. I løpet av årene la de franske bakerne til smør og gjær til blandingen, og den franske le croissant (som betyr “halvmåne”) var født.

Vi i Kaffebakeriet lager våre croissanter basert på tradisjonell fransk baketeknikk. De består av mel, melk, salt, gjær og smør med høy kvalitet. Etter at deigen er satt, fermenteres den i så lenge som 12 timer på kjøl, noe som bidrar til å utvikle den gode og rike smaken. Etter fermentering brettes og kjevles deigen ut med tynne lag med smør i mellom 3 ganger. Bretting og kjevlingen fører til at man ender opp med hele 81 lag med deig og smør. Det er dette som gir croissanten den porøse og sprø teksturen den skal ha.


Vi har ingen problemer med å innrømme at vi er meget stolte av kvaliteten på våre croissanter og vi håper dere nyter de i like stor grad som det vi gjør. Ta med deg en hjem til helgen og spis den med godt syltetøy, ost eller varm den i ovnen med en god bechamelsaus og skinke. Fantastisk herlig!