Kaffebakeriet - Boulangerie • Chocolaterie • Patisserie

meny Bestill
Mat og bakevarer

Kjeks og cookies

De tidligste kjekslignende kakene antas dateret til det syvende århundres Persia, som var en av de første landene til å dyrke sukker. Luksuriøse kaker og bakverk i både store og små versjoner var godt kjent i det persiske imperiet. Da folk begynte å utforske verden ble kjeks den ideelle reisematen da de holdt seg ferske i lange perioder.

I løpet av det 17. og 18. århundre i Europa ble baking et nøye kontrollert yrke. Etterhvert som teknologien utviklet seg under den industrielle revolusjon i det 19. århundre, kunne bakerne lage et bredt spekter av ulike kjeks til kommersielt forbruk. Det var engelske, skotske og nederlandske innvandrere som opprinnelig brakte de første “cookies” til USA. Ordet “cookie” kommer nettopp fra det nederlandske ordet “keokje”, som betyr “liten kake”. Den geografiske utviklingen i USA ble reflektert i populære cookie oppskrifter. Jernbanens ekspansjon i begynnelsen av 1800-tallet ga bakere tilgang til kokosnøtter fra sør og senere ble appelsiner fra vest inkludert i mange oppskrifter. Rundt århundreskiftet oppfant Kelloggs brødrene i Michigan cornflakes og cookies ble da gjort med ulike kornprodukter.

En gang på 1930-tallet sies det at gjestegiveren Ruth Wakefield i Massachusetts gikk tom for nøtter da hun lagde sine cookies. Hun byttet derfor nøttene ut med kokesjokolade som hun brøt i biter og tilsatte i deigen. Den populære klassikeren “The Toll House Cookie”, best kjent som “chocolate chip cookie”, var dermed skapt. I dag finnes det hundrevis av oppskrifter på cookies i USA, så mange at ikke en bok alene kan innholde dem alle.

Vi har i dag to varianter av amerikanskinspirerte kjeks som er både sprøe og seige på en gang:

•Chocolate chip cookie med belgisk sjokolade.
•Havrekjeks med havregryn, rosiner og kanel. En populær favoritt!