Kaffebakeriet - Boulangerie • Chocolaterie • Patisserie

meny

Kokosmakroner

Vi har laget en av julens 7 slag: Kokosmakroner. Vi har utviklet vår egen oppskrift der marsipan gir sødme og saftighet til kokosmakronene. I tillegg lar vi massen stå på kjøl en dag før vi steker de slik at de blir ekstra smakfulle.

Visste du forresten dette:
Klin kokos er et norsk slenguttrykk for å være noe mellom gal og dumdristig, og brukes for å beskrive en person som tar uvanlig store sjanser og utsetter seg selv for høy risiko. Uttrykket sies å stamme fra begynnelsen av første verdenskrig da direktøren ved margarinprodusenten O. Mustad & Søn, Wilhelm Mustad, foresto innkjøp av ekstremt store mengder tørket kokosmasse, såkalt kopra, og kokosolje (på engelsk clean cocos og cocos clean oil). Kokosmassen ble brukt for å utvinne kokosolje til margarinpoduksjonen (Mustad margarin - senere Mills). Mustad importerete mye mer enn han hadde lagringsplass til på fabrikken på Lysaker utenfor Oslo, og kokosmassen ble lagret på ulike steder i byen, både på havna og på åpne plasser, slik at allmenheten kunne se sjansespillet med egne øyne. Folk syntes at Mustad løp en voldsom risiko som grenset til galskap. Hensikten med hamstringen var å sikre råvaretilgangen fra utlandet under krigen. Det skulle vise seg at hamstringen var høyst berettiget, og på slutten av krigen måtte margarinfabrikken bruke erstatningsoljer som blant annet hvalolje i produksjonen. Folk som fremdeles husker lagerplassene for kopraen, nevner den spesielle lukten som etterhvert utviklet seg på stedene.

Det hersker det ingen tvil om at Mustad eksisterte, men om dette faktisk er opphavet til uttrykket vet man ikke for sikkert. Men vi takker for en artig historie likevel!