Kaffebakeriet - Boulangerie • Chocolaterie • Patisserie

meny

Vanilje

Iskrem laget med Tahitivanilje. Vaniljen trekkes lenge sammen med melk og fløte og gir en fantastisk nydelig og ren vaniljesmak.

Planten vanilje tilhører marihåndfamilien og er en orkide. Den er opprinnelig hjemmehørende i Papantla Mexico der den ble dyrket av Totonakerne (mesoamerikansk folkeslag). I følge Totonaisk mytologi ble vaniljeorkideen født da prinsesse Xanat flyktet til skogs med hennes elskede etter at hennes far forbød henne å gifte seg med en dødelig. De elskende ble fanget og hodene deres ble kappet av. Der blodet deres traff bakken vokste den tropiske orkideen frem..

Det skulle vise seg vanskelig å dyrke vanilje utenfor opprinnelsesområdet Mexico og Mellom-Amerika grunnet det symbiotiske forholdet mellom planten og dens naturlige bestøver, de lokale Melipona biene. Kunstig pollinering viste seg å være økonomisk ubrukelig og var ikke i bruk kommersielt. Så, i 1841, oppdaget den 12 år gamle slaven Edmond Albius at planten kunne bli håndpollinert. Dette førte til at vanilje kunne dyrkes global.

Det er stort sett tre sorter vanilje som blir dyrket kommersielt i verden, Tahitivanilje (Vanilla tahitensis) er en av disse og er den sorten vi i Kaffebakeriet bruker. Vi får vår Tahitivanilje fra Tahaa island i French Polynesia der de blir dyrket økologisk og etter strenge kvalitetskontroller for å få den fineste kvaliteten på produktet. Tahihtivaniljestengene er smidige, fete og lubne med mange frø. Sorten er kjent for sin glatte, skinnende tekstur, og blir sett på som et gourmetprodukt med en avrundet, rik og delikat smak og aroma.

Produksjonen av vanilje er meget ressurskrevende. Stengene blir høstet når de blir brune, ca 9 måneder etter bestøving/pollinering. Modne stenger blir så vasket i rennende vann og kategorisert etter lengde. Så blir de soltørket 2 til 3 timer daglig i 120 til 150 dager. Hver dag etter soltørkingen blir de massert for å gi en kontrollert fordampning og øke mykheten i stengene. Så blir de først pakket i 100% bomull og videre i polyetylenpakker for å utvikle og opprettholde den enzymatiske aktiviteten. Etter denne perioden blir bønnene inspisert og de ødelagte stengene blir kastet. Stengene blir så vakuumpakket i plastikkposer på 1 kg. Disse 1 kg pakkene blir lagret på et tørt og ventilert sted, beskyttet fra lys, til de skal selges.

Nettopp på grunn av denne ressurskrevende dyrkingen er vanilje det nest dyreste krydderet i verden bare slått av safran. Til tross for dette er vanilje høyt verdsatt for dens smak og aroma. Et resultat av at det er så dyrt er mengden av kunstige vaniljeprodukter. Anslagsvis er 95% av vaniljeprodukter egentlig tilsatt vanillin i steden for ekte vanilje, enten kjemisk fremstilt eller fremstilt av stoffet lignin som finnes i ulike planter og trær. F.eks blir mye vanillin utvunnet fra råttent tømmer!